Pomozimo Udruženju fizioterapeuta „Fizio“

242
0
SHARE

Neprofitabilno Udruženje fizioterapeuta za rad sa osobama sa invaliditetom i sportistima „Fizio“ Vršac osnovano je krajem avgusta 2016. godine u cilju nastavka rehabilitacije i terapijskih usluga za osobe sa invaliditetom u Vršcu.

Krajem prošle godine Udruženju „Parakvad VŠ“ konkursom javnih radova Opštine Vršac za 2015. godinu odobreno je četiri fizioterapeuta. Oni su sve do juna ove godine u prostorijama Centra Milenijuma koje im je na korišćenje bez nadoknade ustupio grad vežbali sa njihovim članovima.

– Nakon što je period javnih radova koji su trajali šest meseci prošao, shvatili smo da će vežbe zbog nedostatka novčanih sredstava biti prekinute. Da bi našli donatore i nastavili vežbe ukazala se prilika i potreba da osnujemo udruženje kojem je glavni cilj organizacija rehabilitacije za sve osobe sa invaliditetom. Po završetku javnih radova fizioterapeuti su radili volonterski a potom je usledila kratka pauza. Tada je na inicijativu fizioterapeuta Bojana Gašića, predsednika udruženja Marka Đekića i mene kao zastupnika nastalo Udruženje „Fizio“. Terapije su ponovo nastavljene u septembru zahvaljujući sredstvima koje su Vrščani prikupili kroz humanitarne akcije. – objašnjava Aleksandar Erbest, zastupnik udruženja i korisnik terapija.

Besplatna fizikalna terapija veoma je važna za članove udruženja zato što im je po prvi obezbeđena na svakodnevnom nivou, zbog čega nemaju potrebu da putuju u druge gradove kako bi vežbali, ili prekidaju vežbe na duži vremenski period. Na terapiju za sada svakodnevo dolazi 12 članova udruženja.

– Na vežbe redovno dolazim od aprila, i već vidim veliki napredak. Na početku terapije imala sam problem sa spazmom, zbog čega su mi fizioterapeuti veoma teško savijali noge. Danas je spazam dosta slabiji i mogu da vežbam mnogo lakše. Mislim da je nastavak terapije vrlo važan, kako za nas, tako i za fizioterapeute koji rade sa nama. Kada bi zbog nedostatka novca bili prinuđeni da prekinemo sa radom, sav njihov trud da nas podignu na noge pao bi u vodu. Terapije nam pored napretka zdravstvenog stanja pružaju priliku da izađemo iz kuće i steknemo nove prijatelje, a to nije zanemarljivo. – ističe korisnica usluga udruženja, Suzana Lazić (22) koja boluje od paraplegije.

Svoju podršku Udruženju pružili su Nevena Čolakov, akademska slikarka i profesorka likovne kulture u OŠ „Mladost“ i slikar Zoran Turkan koji će prodavati svoje slike kako bi se prikupio novac za nastavak terapije. Svi zaintersovani umetnici mogu da se priključe ovoj akciji donirajući svoje radove.

Ipak, napredak korisnika terapije mogao bi da ugrozi nedostatak finansijskih sredstava. Udruženje planira da sledeće godine konkuriše za sredstva kod raspoloživih fondova, ali je do tada potrebno obezbediti finansije za poslednja tri meseca u ovoj godini.

– Vežbe su pomogle svim pacijentima i njihov napredak je vidljiv kako u fizičkom tako i u psihičkom stanju pacijenata. I meni kao korisniku ove rehabilitacije mogućnost da redovno vežbam jako puno znači, a činjenica je da sam značajno napredovao. Zbog toga koristim ovu priliku da se obratim svim ljudima dobre volje i pozovem ih da nam pomognu onoliko koliko su u mogućnosti. Novac koji prikupljamo namenjen je za plate fizioterapeuta i svakodnevni potrošni marerijal. Fizioterapeuti su nam svojim trudom i znanjem najviše pomogli u napretku. Najmanje što zaslužuju jesu redovna primanja za odličan i human posao koji obavljaju. Takođe, pozivam i sve zainteresovane volontere da nam se pridruže u radu i druženju. – zaključuje Aleksandar.

Udruženju „Fizio“ možete pomoći putem dinarskog računa Komercijalne Banke 205-236689-61 ili kontaktiranjem na broj za više informacija: 064/22-442-53 (Aleksandar Erbest)

Izvor: Južni Banat

SHARE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *