Otkrijte mračnu tajnu najmisterioznije sobe u Vršcu

270
0
SHARE

Za one koji se do sada nisu oprobali u Escape Room-u (bekstvo iz sobe) to je samo igra nastala 2008. godine u Japanu, koja se 2012. godine u Evropu probila preko Mađarske. Za one koji su se zaključani u sobi borili sa vremenom razotkrivajući mistične tajne, to je mnogo, mnogo više od obične igre…

Escape Room je real-life igra u kojoj ekipa od 2 do 5 članova pokušava da u roku od 60 minuta reši brojne zagonetke, izbegne zamke i na vreme otkrije tajne koje će ih dovesti do izlaza iz misteriozne sobe. Uspešnost zadatka zavisi isključivo od timskog rada, moći zapažanja i logičkog zaključivanja. Zvuči vrlo zanimjivo, zar ne?

1escape-room-500x375

Ideja o otvaranju prvog Escape Room-a u Vršcu javila se sasvim spontano, kao rezultat neverovatnog iskustva koje je jedna družina doživela „bežeči“ iz tajanstvene sobe u Sloveniji pre nešto više od godinu dana. Vršac je tako pored Beograda i Novog Sada postao treća stanica za sve ljubitelje ove beskrajno zanimljive igre u Srbiji.

– Aprila prošle godine sa bratom i društvom posetio sam Ljubljanu. U jednom hostelu smo sasvim slučajno uočili reklamni flajer za Escape Room, a već nekoliko sati kasnije našli smo se u sobi iz 16. veka, u potrazi za zmajevim jajetom. Nakon uspešno odigrane igre bili smo pod snažnim utiscima. Iste večeri došli smo na ideju da sjajno iskustvo koje smo doživeli podelimo sa svojim sugrađanima i ljudima koji do sada nisu imali iskustva sa bekstvom iz sobe. Pripreme su počele mesec dana kasnije. Okupio sam iskusan tim sa kojim sam krenuo u osmišljavanje prvog zadatka. – objašnjava vlasnik Escape Rooma u Vršcu, Alen Šari.

Pripreme za bekstvo iz sobe trajale su oko tri meseca. Za to vreme ozbiljno se radilo na pisanju scenarija, opremanju i prilagođavanju misteriozne sobe kako bi na autentičan način dočarala vreme u kojem se priča odvija. Pre zvaničnog otvaranja u sobu su odlazile test ekipe, čiji je zadatak bio da odigraju igru, i svojim utiscima ukažu na eventualne greške i propuste.

2escape-room-500x375

– Mnogo smo razmišljali o ideji za prvu sobu, a onda smo odlučili da to bude lagana varijanta, soba misterije po uzoru na detektivske priče Šerloka Holmsa. Tematiku smo prilagodili našem gradu i na taj način priču učinili još zanimljivijom. Naime, 60-tih godina prošlog veka, jedan Vrščanin, istraživač i gnostik, bavio se mističnim i duhovnim stvarima u svom stanu. Istraživački rad ovog intrigantnog čoveka privukao je veliku pažnju sumnjive okoline, nakon čega mu se 1971. godine iz još nerazjašnjenih okolnosti gubi svaki trag. Istražujući njegov život i sobu u kojoj je živeo igrači dolaze do tragova koji ih mogu, i ne moraju odvesti do istine o njegovom nestanku. Na vratima sobe su dva tastera, jedan je tu ako im zatreba pomoć, a drugi ako se uspaniče i požele da izađu napolje. – kaže Alen.

Igrači iz Vršca, Rumunije, Bosne i Hercegovine, Švedske, Holandije i Japana odlično su prihvatili igru, što je Alena inspirisalo da priču proširi i učini još zanimljivijom. Tako je nastao prvi Escape Flat (bekstvo iz stana). Zadovoljni učesnici predložili su da tematika sobe bude nešto mračnija. To se pokazalo kao pun pogodak.
– Bekstvo iz horor stana prati priča o Džonatanu Vajtu koji je nekada davno živeo u jednoj trošnoj kući u Sterijinoj ulici. Čitajući stihove iz stare knjige koju je pronašao na tavanu,

Izvor: Južni Banat

SHARE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *