Inspekcija posetla vršačku bolnicu

166
0
SHARE

Nakon smrti malog Radenka Nikodijevića, zdravstvena inspekcija krenula je u obilazak bolnica i zdravstvenih ustanova po gradovima i opštinama širom zemlje. Prof. dr Radisav Šćepanović, direktor KBC „Dr Dragiša Mišović“, u kontrolu je prvo došao u Vršac. S njim je pet lekara iz KBC „Dr Dragiša Mišović“, i to najstručnijih.

– Zadužen sam za kontrolu i pomoć u radu zdravstvenih ustanova u pet gradova: Vršcu, Mladenovcu, Kladovu, Petrovcu i Požarevcu – kaže prof. Šćepanović

– Obavljena je vizita na svim odeljenjima Opšte bolnice Vršac, razgovarali smo sa lekarima, pogledali kako vode dokumentaciju. Zadovoljan sam onim što sam ovde video. Vidi se da je ova ustanova akreditovana i da se poštuju procedure i protokoli lečenja, ali ima problema sa opremom, nedostatkom kadra, zaključuje prof. Šćepanović

Rad bolnica u Srbiji od 13. oktobra je „na skeneru“: direktori kliničkih centara i državni sekretari rano ujutru, po nalogu ministra Zlatibora Lončara da se krene u kontrole opštih bolnica i vanbolničkih porodilišta, izašli su na teren. Proveravaju sve: uslove u kojima se pacijenti leče, kako se vodi dokumentacija, koje su najčešće komplikacije, da li ima dovoljno kadrova i opreme. Povod za ove inspekcijske kontrole i provere u zdravstvu je tragična smrt osmogodišnjeg dečaka Radenka Nikodinovića iz Kozjaka kod Loznice, koji je preminuo od sepse šest dana posle preloma ruke.

Ovo je izuzetna prilika i dobar način da se u zdravstvu popravi sve što je potrebno i što se može popraviti. Stručne komisije sagledaće situaciju na terenu, kakvi su uslovi za rad, gde se pacijenti leče, šta te ustanove imaju od dijagnostike, kakve su im terapijske mogućnosti i sa kojim komplikacijama se najčešće suočavaju.

Izvor: Južni Banat

SHARE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *