Najinspirativnije biznis priče na jednom mestu u Vršcu

188
0
SHARE

Vršac će četvrti put uzastopno biti domaćin srpskoj IT zajednici. Tokom konferencije WWVrsac čućemo 12 novih inspirativnih priča kako živeti lokalno, a raditi globalno.

“Softver je najbolji proizvod srpske privrede, vrednost izvoza pretekla je maline“. Varijaciju na temu ovog naslova svako malo videćete u domaćim medijima.

Potom sledi konstatacija: da bi Srbija zaista počela da oseća pravu korist od digitalne tehnologije neophodna su veća ulaganja u infrastrukturu, unapređenje poslovnog okruženja, jačanje javno-privatnog partnerstva i kvalifikovani radnici.

Iz godine u godinu privatne inicijative postaju sve snažnije i priključuje im se sve veći broj ljudi.

Jedan od primera kako raste IT zajednica u Srbiji, je i konerencija WWVrsac, koja je kada je 2013. prvi put održana okupila skoro 150 ljudi. Od prošle godine ona je premeštena u vršački centar Millenium, gde ovog 28. i 29. oktobra organizatori očekuju više od 500 ljudi.

“Ono što je meni najvažnije je to što smo uspeli da spojimo sve tri kompomente – freelance, outsourcing i startape. Pre naše konferencije postojali su skupovi namenjeni pojedincima, velike stručne konferencije namenjene zaposlenima u outsourcing kompanijama i konferencije koje su bile samo za startape.

Napravili smo konferenciju gde smo to sve stavili pod jednu kapu. Sa fokusom samo na poslovanje ka stranom tržištu zapustili smo par sjajnih primera kompanija koje posluju samo na domaćem tržištu ali nešto moraš izgubiti”, kaže za MONDO Ivan Ćosić, suosnivač i domaćin WWVrsaca.

Konferencija čiji je slogan “Živi lokalno, radi globalno” ponovo će imati 12 tematskih i jedno predavanje iznenađenja.

“Ponosan sam što je kao efekat toga da se na konferenciji pričaju lične priče, rezultiralo da sami učesnici ocenju konferenciju kao veoma inspirativnu, i vreme odmah posle konferencije je obično vreme kada dobijamo veliku količinu poruka od ljudi koji su motivisani i inspirisani konferencijom učvršćeni u svojim odlukama da ostanu ovde i odavde posluju sa celim svetom”, dodaje Ćosić.

Udarne igle ovogodišnje konerencije biće konsultant za marketing Lazar Džamić, konsultant za menadžment, inovacije i društvene medije Vladimir Vulić i dizajner u startapu Super Lazar Stojković.

“Ne menjamo mnogo iz godine u godinu, nego pokušavamo da sitnim promenama unapredimo dobro oprobani recept. Ne odstupamo od nekih osnova na kojima smo izgradili konferenciju. Možda je negde najveća promena to što je konferencija prvo postala deo ekosistema, a iz godine u godinu redovni posetioci svih ovih dešavanja sve više postaju jedna velika porodica. A naša konferencija im postaje mesto za okupljanje”.

Ivan Ćosić još ističe da se u odnosu na 2013. kada je sa prijateljima organizovao prvu WWVrsac konferenciju celokupna IT klima dosta promenila, ali kaže da to ipak nije dovoljno.

“Pričali smo na prvoj, da je najvažnije da se promeni regulativa, i da se unaprede infrastruktura i edukacija. Regulativa se jako sporo menja, u nekim slučajevima ima napredka, ali u nekim slučajevima čak ide u pogrešnom smeru.

Infrastruktura je napredovala, gotovo svi imaju čak i u kućnim uslovima veoma dobre internet brzine, možda bi trebalo više uticati na provajdere da ponude veće upload brzine, ali je mnogo bolje nego što je bilo prethodnih godina.

Edukacija je najviše napredovala, ako neko danas želi da nauči bilo šta može da bira gde će to naučiti. Ono što smo tada predvideli kao veoma važnu komponentu su bili zajednički radni prostori (coworking) i veoma je važno što oni sada niču na svakom koraku.

Ključni potez je napravio Startit, odnosno organizacija SEEICT, koji šire Startit centre širom Srbije, čak smo došli do toga da je zbog naše konferencije Vršac jedan od prvih gradova gde će biti jedan centara.

Ovi prostori su mnogo važni jer će omogućiti ljudima mnogo lakši pristup znanju i unapređenju svog znanja za posao”.

Izvor: Mondo

SHARE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *