Premijeri Srbije i Rumunije potpisuju partnerstvo za autoput Pančevo – Temišvar

243
0
SHARE

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i premijer Rumunije Dačijan Čiološ (Dacian Cioloș), sastaće se naredne nedelje u Temišvaru, gde će potpisati nekoliko važnih dokumenata, među kojima je i Sporazum o partnerstvu za autoput Pančevo – Temišvar, saopštio je Horaciu Simion direktor Direkcije za puteve i mostove Temišvara (DRDP), a objavio portal tion.ro.

Prvi korak ovog strateškog projekta odobren je nedavno na drugom sastanku Zajedničkog odbora za praćenje INTERREG programa IPA između Rumunije i Srbije i obuhvata izradu Studije izvodljivosti. Projekat izrade Studije procenjen je na 9.3 miliona evra i većim delom će se finansirati iz IPA programa prekogranične saradnje, uz obavezno učešće obe države.

Simion je istakao da još uvek nije poznato gde će se autoput priključiti kod Temišvara, ali da je pretpostavka da će to biti severozapadno od Temišvara, a zatim je izneo predviđanje da bi prvi kilometri ove značajne saobraćajnice mogli da počnu da se grade za tri do četiri godine.

Autoput Pančevo – Alibunar – Vršac – Temišvar, dužine 142 kilometara, trebalo bi da se u Beogradu “spoji” sa Koridorom 11. Italijani, koji u Rumuniji imaju više od 11.000 preduzeća, najviše su zainteresovani za ovaj putni pravac, jer imaju potrebu da se saobraćajno povežu sa Lukom Bar u Crnoj Gori.

Izvor: eVršac

SHARE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *