Pomoć srednjoškolcima u izboru profesije

127
0
SHARE

Ministarstvo prosvete i tehnološkog razvoja, Ministarstvo omladine i sporta i Nemačka organizacija za tehničku saradnju GIZ organizovali su u Vršcu edukaciju na temu kadrovskog vođenja i savetovanja mladih. Na trodnevnom seminaru učestvovale su i tročlane ekipe iz Belocrkvanske gimnazije i ekonomske škole i Tehničke škole „Sava Munćan“.

Seminar je bio ispunjen različitim sadržajima i moglo je puno toga da se nauči i inkorporira u obrazovni proces, što ima izuzetan značaj s obzirom na broj nezaposlenih.

-Treba raditi sa mladima na njihovoj samospoznaji, da im pomognemo da utvrde u čemu su najbolji, a na čemu još treba da rade, kao bi mogli da analiziraju svoje potencijale, da se informišu o poslovima koji su potrebni, kao i o projektima koji su finansijski podržani kao što je volontiranje i javni radovi. Bez obzira što to neće biti velika primanja, oni će steći iskustvo koje će im pomoći da napreduju i brže dođu do posla. Suština je u tome da im pomognemo da oni sami dođu do odluke, kaže Boris Đurđev, profesor Tš „Sava Munćan“.

-Bilo je reči i o tome da roditelji znatno utiču, ali i mi prosvetni radnici. Sada znamo koliko često i naša reč zna da bude presudna, a da mi to i nismo znali. Kroz đački parlament imamo najviše mogućnosti da prosledimo informacije, pa ćemo na taj način oformiti kutak za karijerno vođenje i savetovanje, kaže Marina Gava profesor Tš „Sava Munćan“.

Visokoškolske institucije redovno dolaze u školu, kada uz to bude napravljen i Akcioni plan konkretnih aktivnosti u školi, trebalo bi da mladima bude lakše da se opredele, kako za visoke škole, tako i za samozapošljavanje i zapošljavanje. Najbolje bi bilo kada bi se u ovaj proces uključili i privrednci, zaključuju učesnici seminara.

Izvor: Južni Banat

SHARE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *