ČAROBNA FRULA U VRŠAČKOM POZORIŠTU (VIDEO)

177
0
SHARE

Mocart notama opisuje likove

Možete li da zamislite da neki od vaših drugara danas, dok vi igrate „Lol“ ili „Minecraft“, piše operu? Upravo to je uradio Volfgang Amadeus Mocart.

Sa samo 12 godina napisao je svoju prvu operu, pravu pravcatu. Ali nemojte misliti da ga je to sprečilo da se igra – Mocartu je pisanje nota bila ono što su vama danas „Clash of Clans“, na primer. Izmislio je, recimo, igru u kojoj je nekoliko melodija povezao sa brojevima na kockici za „Čoveče ne ljuti se“. Onda bi bacao kockicu i prema broju koji je dobio, ređao je melodije i tako pisao muziku. Kao mali, proputovao je u kočiji sa ocem celu Evropu, svirajući violinu ili klavir na dvorovima. I sve to vreme komponovao je razne vrste kompozicija – simfonije, sonate, koncerte, opere…

Zamislite da sedite u kočiji koja se trucka i pišete note po linijskom sistemu! Vrh! Mocart je ostao dete i kad je odrastao (što je slučaj i sa mnogim drugim, starijim, koji se ne odriču da budu deca kad im se prohte). Zato je u 36. godini života, koja je, nažalost, bila i njegova poslednja, napisao operu Čarobna frula.

To je, kako ćete i sami otkriti, priča o borbi dobra i zla, o iskušenjima kroz koje svi prolazimo kada želimo da nešto postignemo. Ali, to je priča i o praštanju, pa i o tome da kad „zabrljamo“ ne mora značiti da ćemo baš uvek biti propisno kažnjeni. Ta priča kazuje da svi imaju šansu, i oni koji su jako „zapeli“ da nešto ostvare i oni koji imaju malo manje snage da dođu do svog cilja.

Tako se u Mocartovoj muzičkoj bajci princ Tamino i princeza Pamina zaljubljuju jedno u drugo savladavajući mnoge prepreke, Papageno, nespretni ptičar, plašljivac i lažljivko, nalazi svoju voljenu uprkos greškama koje čini. Pa, i Kraljica noći i Sarastro nisu baš tako opasni koliko na prvi pogled deluje.

Obratite pažnju kako Mocart notama opisuje ove likove – njemu su note kao četkica slikaru. Kraljica noći visokim glasom deluje zastrašujuće, kao i Sarastro svojim dubokim. Papageno peva melodije koje su jednostavnije, jer je i on jednostavan, narodski lik. I ostale uloge ove opere dobijaju melodije koje su muzička slika i prilika njihovog karaktera. U svemu tome, Mocart pazi da orkestar svim svojim instrumentima zvučno dočara radnju – tu mu pomažu violine i drugi gudački instrumenti, ali i duvački instrumenti koji su najbolje sredstvo za prikazivanje različitih atmosfera na sceni.

Dozvolite da vam Mocartova muzika pokaže da opera nije samo kad neko peva čudnim, izmenjenim glasom – to je vrsta pozorišnog komada u kojem, zato što se toliko peva i svira, često sve zvuči dramatičnije i uzbudljivije nego što jeste.

Uživajte! I igrajte se! Kao Mocart!

Pogled kroz dvogled

Čarobna frula za decu je skraćena verzija čuvene opere V. A. Mocarta, kojoj smo dodali podnaslov „Pogled kroz dvogled“, sa namerom da svet opere i pozorišta, na interaktivan, bajkovito-zabavan i edukativan način, približimo deci.

Čarobna frula, kao bajka koja se peva, publici otkriva sukob dvaju moćnih carstava. Muškog, sa strogim normativima, kojim vlada moćni Sarastro, i ženskog, magičnog, liberalnijeg, koje je u vlasti Kraljice noći. Kako u svakom sukobu uvek postoje najmanje dve strane priče, i naša predstava ima dve verzije. Jednu, „Pogled kroz ženski dvogled“, gde decu kroz priču vodi glumica i drugu, „Pogled kroz muški dvogled“, u kojoj ih sa likovima i situacijama upoznaje glumac. Želeći da deci otkrijemo pozorište kao mesto gde se različita viđenja i stavovi susreću, sudaraju i bivaju vidljiviji, ostajemo verni bajci u kojoj upornost, hrabrost i ljubav, na kraju, pobeđuju.

Osvajajući deo po deo prostora Srpskog narodnog pozorišta, upoznajući se neposredno sa orkestrom, muzičarima, uživajući u Mocartovoj muzici i izvođenjima vrhunskih operskih umetnika/ca, kao i činjenicom da u nekim scenama aktivno učestvuju sa glumcem/icom, nadamo se da će svet operske i pozorišne umetnosti deci postati blizak, uzbudljiv i potreban.

Izvođenja Čarobne frule Volfganga Amadeusa Mocarta

Prvo izvođenje u Beču, 30. septembra 1791, na jugoslovenskom prostoru 15. februara 1899. u HNK u Zagrebu. U Srpskom narodnom pozorištu opera je izvođena 27. novembra 1983. u Novom Sadu.

Mocartova Čarobna frula, „Pogled kroz dvogled“ premijerno se izvodi 21. maja 2016. godine na sceni „Jovan Đorđević“ u Srpskom narodnom pozorištu u 155. sezoni, čime se obeležava 260 godina od rođenja i 225 godina od smrti ovog svetski poznatog kompozitora.

Ponedeljak, 14 novembra, sa početkom od 19:00h u Pozorištu “Sterija” Vršac

Izvor: vrsaconline.com

SHARE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *