Deđanski: Poseta Premijera Vršcu

541
0
SHARE

Vršac je grad koji svi mi volimo. Naravno da se to podrazumeva za rođene Vrščane, ali svi znamo mnogo primera da i oni koji su dolazili u Vršac zbog posla, zbog sporta ili bilo čega drugog, da su ostajali ovde sa svojim porodicama ili ako su bili sami stvarali su nove. I svi Vršac odmah zavole jer je mali, ušuškan. Puno lepih stvari koje nemaju drugi gradovi jesu prednost Vršca. Ali imamo veoma lošu narav. Kao što se kaže u bibliji, vidimo trunku u oku brata svoga a ne vidimo brvno u oku svom. Zašto sada ovo pišem? Isprovocirala me je rasprava o poseti Premijera Vršcu.

Premijer je uradio svoj posao. Došao da podrži investiciju veoma uspešne nemačke kompanije, jedne od najboljih u Srbiji, na poziv iste. Mislim da je to pohvalno i za primer jer će takvim odnosom poslati poruku drugim kompanijama da Srbija o njima brine.

Ko je protiv i toga, besmisleno je raspravljati.

Ovde je nešto drugo u pitanju. Svaki potez vlasti se koristi da bi se ista rušila, što je prihvatljivo jer se vlast uvek treba kritikovati pošto će samo tako bolje raditi. Ali kritikuje se mnogo puta sa namerom da se nanese šteta i kritikuje se uvek za ono što su i ranije vlasti radile. Evo napisaću samo nekoliko primera.

1. Dolazak podrške na otvaranju pogona koji je organizovan se kritikuje kao skandal. Podsetio bih da kada su razni Pajtići, Dinkići, Tadići i ostali grobari Srbije išli bilo gde vodili su stranačke aktiviste. Tada su svi zaposleni u Opštini, bolnicama, trezoru, NSZ i dr. terani da idu. Čak su na izborima skupljani potpisi podrške pod pretnjom otkazima npr u bolnicama za demokrate, u Hemofarmu za Babićevu stranku. Na dan glasanja su morali da pokažu listić svome pretpostavljenom u okviru firme. I sada se kao ne sećamo? Najgore je što sada kritikuju pripadnici stranaka koje su to radili. A mi ćemo da zaboravimo i da ih vratimo? Kako da ne.

2. Zapošljavanje. Stalno se govori o stranačkom zapošljavanju. U većini slučajeva to govore pripadnici stranaka koje su napunili Opštinu, biblioteku, dom omladine, kulturni centar, turističku organizaciju, pozorište, muzej stranačkim aktivistima. Nema mesta više koliko ih radi jer su bili demokrate ili pripadnici pokreta.

3. Stručnost. Ovo je skoro i najsmešnije. Pa za vreme onih koji kritikuju, sada iz opozicije, imali smo članove veća po struci krojačice, za kulturu fotografe, za selo i poljoprivredu secikese i pijandure. Da li se oni što kritikuju sadašnja rešenja zalažu za povrat istih? Da li su sada na funkciji lošiji ili bolji?

4. Kultura. Za vreme ovih kojima su usta bila puna kulture, kakav je bio muzej? Koliko je predstava bilo u pozorištu? Koliko izložbi i događaja u KC i DOV-u? Svi znamo da je kultura devastirana kao i sve čega su se dotakli. Samo pogledajmo ko je vodio kulturne institucije tj. koje su reference imali? Danas ipak imamo na čelu muzeja osobu koja nije partijski kadar. Izabran na konkursu na osnovu svojih referenci. To se radi i u biblioteci. Biće i dalje. Ovo se nikada u novijoj istoriji Vršca nije desilo. Malo li je?

5. Budžet i nedostatak novca. Ovo je tačno. Samo da vidimo malo ko je napravio nedostatak novca i šta sada da uradimo? Pokrali su, zadužili i proćerdali oni koji su do skoro vodili grad. I tu treba biti oštar i to ispitati i procesuirati. Ali do tada treba finansije srediti. Treba biti korektan i utegnuti sve u toku sledeće godine da bi posle toga mogao da se napravi razvojni budžet. Ovako ne može jer smo prezaduženi.

6. Preletači. Ovde moram da pokažem jednu vrstu razumevanja za kritike. Ali odvojimo dve grupe. Jedna su obični glasači koji su podržavali određene stranke jer su imale veru da će biti bolje. Oni su prevareni i traže nekoga ko im uliva nadu. Drugi su kadrovi onih koji su vodili ove ustanove. To su oni koji su tapšali i ulizivali se Tadiću, Pajtiću , Ješiću, Koštunici, Dačiću a koji sada trče preko polja da ih vidi i pomiluje Vučić ili lokalni šef. E njih treba proterati i kzniti za sve što su nam uradili.

Da zaključim. Vlast treba kritikovati samo treba biti realan i to raditi za ono za šta su oni krivi ili za nešto što nisu uradili. Ovako se pokazuje da se to radi iz ličnog interesa gubitka privilegija i vlasti. Treba dati šansu da se sistem promeni. Kakav je bio do sada, nije funkcionisalo više. Ovako ima šanse. A kada prođe malo vremena onda treba podvući crtu.

Na kraju, da ugasim nekima nadu. Kada god da se podvuče crta i svedu računi, za one koji predstavljaju prošlost mesta neće biti. Zlodela i pustoš koju su ostavili iza sebe nećemo nikada zaboraviti.

Skraćena verzija kolumne objavljena je u Vršačkim vestima od 5. decembra 2016. godine.

Izvor: eVršac

SHARE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *