Izložba “300+: Trista godina oslobođenja Pančeva od Turaka 1716. – 2016.”

138
0
SHARE

Zavod za zaštitu spomenika kulture u Pančevu, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajedicama u Gradskom muzeju Vršac, organizovao je otvaranje izložbe “300+: Trista godina oslobođenja Pančeva od Turaka 1716. – 2016.”.

Autori izložbe su arhitekte Snežana Večanski i Miodrag Mladenović, a na projektu su sarađivali i arheolog Jasna Jovanov i dizajner Jovan Bešlin.

Goste je pozdravio direktor Gradskog muzeja Vršac, mr Zvonimir Santrač, nakon čega se obratio i direktor Zavod za zaštitu spomenika kulture u Pančevu Miodrag Maldenović, a o stručnom delu je pričao dr Marko Popović. Izložbu je otvorenom proglasila gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović.

15380758_1731225493863824_8734016448702160826_n

Pre trista godina, 9. novembra 1716. godine, austrijske trupe predvođene princem Evgenijem Savojskim, oslobađanjem Pančeva o Turaka izvršile su završne operacije na oslobađanju Banata. Ovi događaji bili su prekretnica u razvoju Banta i njegovom uključivanju hrišćansku, srednjoevrposku zajednicu naroda.

Istraživački rad je autore izložbe vodio kroz arhive u Ankari, Budimpešti i Beču, čak i do privatnih arhiva u Stokholmu. Prikupljena je značajna arhivska građa koja je u dobrom delu, prvi put prezentovana našoj javnosti. Posebnu zanimljivost predstavljali su turski defteri, koji su odgonetnuti uz pomoć mr Aleksandra Jakovljevića sa Instituta za istoriju iz Beograda.

U posebnom delu, proučavajući sačuvana zdanja, urbanu matricu, materijale i tehniku gradnje, istraživači Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Pančevu su forenzičkim metodama utvrđivali na koji je način formirano današnje Pančevo.

Izložba obuhvata seriju planova, gravira, nacrta i dokumenata koji su uz strogo poštovanje prava na objavljivanje pribavljeni tokom dvogodišnjeg rada.

Refleksije ovih istraživanja dotiču i grad Vršac. Na povlačenju iz Temišvara, turska izbeglička vojska koja je brojala 8.000 duša prošla je kroz Vršac. Sa sobom su povukli i vojnu posadu Vršca i događaji koje obeležavamo tekovina su celog našeg prostora.

Takođe, istraživanja pokazuju moguće bogatstvo istorijskih podataka koji čekaju da budu otkriveni i po pitanju nastanka i razvoja Vršca.

Istraživački tim namerava, da uz saradnju sa gradskim vlastima Vršca u 2017. godini istraživanja usmeri ka gradu Vršcu. Sav sakupljen materijal biće poput ”porodične srebrnine” potom sačuvan u Gradskom muzeju Vršca.

Izvor: eVršac

SHARE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *