VREDNE RUKE I KREATIVAN DUH: Ovo su slepi i slabovidi Vrščani pripremili za novogodišnje praznike

175
0
SHARE

I pored visokog stepena oštećenja vida, pokazuju svoje spretnosti. Na nedavno održanoj manifestaciji „Praznične đakonije“ po prvi put predstavile su se i osobe sa invaliditetom.

Članovi Saveza slepih i slabovidih lica iz Vršca na ovoj manifestaciji po prvi put izložili su svoje rukotvorine uz podršku člana Gradskog veća za socijalnu zaštitu, Tatjane Nikiolić.Gradsko udruženje slepih i slabovidih lica u Vršcu postoji već 70 godina. Pored redovnih aktivnosti, slepi i slabovidi intenzivno se bave izradom različitih predmeta od papira i kartona.

Pravljenje predmeta od kartona i novinskog papira nije ni malo jednostavno. Potrebno je strpljenje, preciznost i upornost. Postupak deluje jednostavno, ali osobe sa invaliditetom moraju da poseduju izuzetne sposobnosti da bi pravile ovakve predmete. Iako na prvi pogled izgleda da je od drveta, jedini materijal koji se koristi jesu novine, lepak i boje.Za početak, potrebno je spremiti papirne valjčice, tako što se jedna strana novinskog papira presavije na pola i preseče, pa uz pomoć drvene čačkalice kreće se sa namotavanjem. Kada se završi namotavanje, ćošak papira se namaže lepkom za papir u umotava se tako da se lepo zalepi. Kada se naprave papirne rolnice kreće se sa pletenjem. Koriste se ponekad i čvrsti predmeti koji predstavljaju kalup. Metoda je slična tradicionalnom pletenju šiblja, ali ovde se sve radi od papira i sa lepkom. U duhu novogodišnjih i božićnih praznika, članovi udruženja pravili su venčiće i novogodišnje ukrase. Tu su i razne saksije za cveće kao i podmetači za čaše i šolje, i raznorazne kutije i držače za olovke.

vrsac-slepi

Socijalizacija kao cilj

Promocija njihovih rukotvorina i učešće na manifestacijama koje se organizuju u Vršcu predstavljaju značajan korak ka njihovoj socijalizaciji i pokazivanju preostalih sposobnosti jer i pored visokog stepena oštećenja vida, pokazuju izrazito očuvanje manipulativne spretnosti i taktilne kinestetike.

Izvor: Juzni Banat

SHARE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *