Ograničenje od 10 minuta po pacijentu nije izvodljivo, u domu zdravlja Vršac

184
0
SHARE

Call Center Ministarastva zdrvalja, koji je u funkciji integrisanog zdravstvenog informacionog sistema, počeo je sa operativnim radom. U Domu zdravlja Vršac ovaj sistem već je počeo da se koristi, ali i dalje pacijenti mogu zakazati pregled lično ili putem telefona Doma zdravlja.

Nakon perioda prilagodjavanja, od 1. januara 2017. godine svi pregledi u Domu zdravlja zakazivaće se isključivo putem kol centra. Ovaj program u Domu zdrvalja Vršac funkcionise, a do kraja godine zakazivanje pregleda vrši se i putem loklanog call centra. U Vršcu pored novog načina zakazivanja, u službama Zdravstvena zaštita odraslih i Zdravstvena zaštita zaposlenih pregledi se i dalje mogu zakazati svakog radnog dana od 6 do 20 časova na šalteru ili pozivom na broj 809-000.

Telefon Nacionalnog kol centra za zakazivanje pregleda u domovima zdravlja na teritoriji Srbije je 011-362-0000, a radno vreme centra je od 8 do 20 časova svakog radnog dana. Nov način zakazivanja pregleda, važi isključivo za preglede na primarnom nivou zdravstvene zaštite , dok će specijalističke preglede za sve pacijente zakazivati njihov izabrani lekar.

Od 1. decembra u Domovima zdravlja uvedena je još jedna novina, a to je ograničenje trajanja pregleda kod izabranog lekara, i to 10 minuta. Međutim, to nije izvodljivo, jer se pregledi zakazuju na 15 minuta ili pola sata,u zavisnosti šta je pacijentu potrebno.

Prema rečima dr Rodike Petku, direktorke Doma zdravlja Vršac, ograničinje od 10 minuta po pacijentu nije izvodljivo. Pored zakazanih pacijenata uvek postoje i hitni slučejavi koji se moraju primiti. Možda za nekog pacijenta je potrebno pet, a za nekog 25 minuta, tako da je to ograničenje nemoguće ostavariti. Ne treba zaboraviti i biroktariju koja oduzima dosta vremena, a koja je neophodna.

U Domu zdravlja Vršac trenutno po lekaru ima između 40 i 50 pacijenata dnevno zakazanih. Najveće gužve su ponedeljkom, utorkom i sredom, i tada bude oko 400 zakazivanja na dan, putem telefona ili lično na šalteru službe.

Izvor: Južni Banat

SHARE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *