SKANDAL: Misteriozni nestanak eksponata neporcenljive vrednosti iz Gradskog muzeja u Vršcu, krivične prijave protiv odgovornih

638
0
SHARE

Gradski muzej iz Vršca, kako saznaje portal „Južni Banat“ podnosi krivičnu prijavu protiv NN lica zbog pokušaja izvršenja krivičnog dela teške krađe muzejskih eksponata neprocenljive vrednosti. Predmeti izuzetne kulturne i materijalne vrednosti, pod, za sada nepoznatim okolnostima nestali su iz trezora muzeja koji je pod dvostrukim ključem i koji se otvara samo u prisustvu komisije po tačno utvrđenoj proceduri. Komisja koja je vršila popis muzejskog fundusa došla je do neverovatnog saznanja da je popis sadražaja sefa poslednji put izvršen davne 2004. godine kada je Javor Rašajski predavao dužnost Anici Medaković. Upravo tada su eksponati i poslednji put evidentirani. Nakon toga gubi im se svaki trag sve do trenutka kada novi direktor Santrač izdaje nalog da se popiše muzejski fundus. Vredni eksponati su na zaprepašćenje svih pronađeni u zaturenoj papirnoj kutiji sa fotografskim materijalom, na mestu gde se odlažu stvari za bacanje.

slika-1-500x533

Do šokantnog saznanja, o pokušaju krađe eksponata od neprocenljive vrednosti, došlo se prilikom popisa muzejskog fundusa. Na zahtev novog v.d. direktora Zvonimira Santrača 15. decembra, zbog toga što prethodni direktor Milan Filipović nije izvršio zvaničnu primopredaju ključeva trezora formirana je tročlana komisija zadužena za popis inventara trezora GMV. Kako saznajemo, nakon što je trezor otvoren, komisija je ostala šokirana otkrićem da nedostaje jedna kutija, u kojoj su se nalazili najvredniji eksponati, zlatni predmeti iz ostave Satu Mare, sedam vitičastih privezaka i tri ćilibarske perle iz srednjeg bronzanog doba, tri zlatne narukvice od tordirane žice iz ostave Gudurica, šest zlatnih privezaka iz nekropole srednjeg bronzanog doba u Vatinu i tri zlatna predmeta sa nekropole Vršac – AT.

Otkrivena je međutim, još jedna neverovatna činjenica da je popis poslednji put izvršen davne 2004. godine. kada je kutija sa neprocenljivim predmetima poslednji put i evidentirana. Od tada joj se gubi svaki trag. Komisija je naime, konstatovala da se u trezoru nalazi nekoliko dokumenata, koji svedoče o popisu dobara smeštenih u trezor. Poslednji popis izvršen je 2004. godine kada je tada odlazeći direktor Javor Rašajski predavao dužnost Anici Medaković, supruzi bivšeg predsednika Višeg suda u Pančevu Nikole Medakovića, koji se već izvesno vreme nalazi u centru afera u vezi nelegalne gradnje i uzurpacije državnog zemljišta u Vršcu.

slika-2

Anica Medaković je tu funkciju obavljala se do kraja 2013. godine. Za devet godina koliko je bila na mestu direktora, popis nije urađen ni jedanput, kao ni prilikom primopredaje dužnosti njenom nasledniku Svetlani Jančić, a zatim i kada je dužnost preuzimao Milan Filipović.

Proverom je utvrđeno da se u trezoru nalaze svi predmeti sa originalnog spiska iz 2004. godine osim sporne kutije sa 25 predmeta. Kako tvrdi izvor portala, nakon neprijatnog iznenađenja, zaprepašćena komisija napušta prostoriju u kojoj se nalazi trezor i alarmira ceo muzej, da bi nakon 20 minuta, radnik, zadužen za zbirku u kojoj se trezor nalazi, saopštio da je pronađena kutija sa nestalim predmetima.. Ona se nalazila van trezora u većoj papirnoj kutiji sa fotografskim materijalom. Proverom sadržaja kutije, utvrđeno je da su svi predmeti na broju, nakon čega je ista vraćena u trezor muzeja.

slika-3-500x423

Prema našim saznanjima, postoje opravdane sumnje da nisu u pitanju samo propusti i neprofesionalno ophođenje prema muzejskim eksponatima izuzetne kulturne i matrijalne vrednosti, već da je postojala namera da se predmeti iznesu iz muzeja. Zbog toga će protiv NN lica biti podnete krivične prijave.

Možda je upravo ovo i jedan od razloga zbog čega se impresivna kolekcija muzeja, arheološkog,istorijskog, numizmatičkog, etnološkog, prirodnjačkog odeljenja držala uglavnom u depoima nedostupna posetiocima, daleko od pogleda.

Izvor: Juzni banat

SHARE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *