PREDAVANJE O PRAISTORIJI BANATA U VRŠCU: Zanimljiva otkrića na prostoru Banata iz perioda bronzanog doba

159
0
SHARE

U Gradskoj biblioteci Vršac održano je predavanje o(pra)istoriji Banata pod nazivom „Istraživanje novog sveta u banatskom regionu“.

Iako je za isti dan najavljeno još nekoliko manifestacija, jedan deo Vrščana je dobrom posetom pokazao da ih istorija ovih krajeva ipak više interesuje.

Predavač je bio Leonard Dorogostaiski, inženjer telekomunikacija i magistar interdisciplinarne arheologije. Budući da se njegova istraživanja bave periodom bronzanog doba u Banatu, rešio je da svoja otkrića podeli i ovde, u srpskom delu Banata.

Zahvaljujući najmodernijoj tehnologiji u vidu satelitskog, a potom geofizičkog i geomagnetskog ispitivanja i merenja, osim u Rumuniji, došao je i do nekoliko otkrića u blizini Pančeva, Zrenjanina, Opova, Kovačice, Mokrina, ali i u neposrednoj blizini Vršca!

Pri tome, ne radi se samo o sada već čuvenim tzv. „vatinskim krugovima“, već i o još jednoj astronomskoj opservatoriji staroj hiljadama godina, koja se nalazi južno od Vršca.

Na priloženoj simulaciji, uz satelitski snimak lokacije, vidi se sunce, koje za vreme letnje dugodnevice (oko 21. juna) priređuje pravi spektakl, pošto se pojavljuje iz uvale koja deli vrhove Lisičija glava i Gudurički vrh.

Tačna lokacija će za sve koji nisu bili na predavanju još neko vreme ostati tajna, ali samo dok se za vreme letnjeg solsticija ne napravi validni snimak. Takođe, ovo predavanje je bilo samo uvod za prekograničnu saradnju koja će biti ostvarena između Udruženja ljubitelja starina „Feliks Mileker“ i udruženja za promovisanje arheološkog nasleđa u Banatu „Arheovest“ iz Temišvara.

Izvor: Juzni Banat

SHARE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *