Usklađivanjem obrazovanja sa potrebama privrede – brže do posla u Vršcu

126
0
SHARE

“Privreda i obrazovanje ka istom cilju” naziv je okruglog stola koji je organizovan u Gradskoj kući, u cilju sinhronizacije potreba između privrede i obrazovnih institucija.

– Sinhronizacija potreba između privrede i škola je važna iz više razloga, i ogleda se pre svega u prilagođavanju obrazovanja potrebama privrede u našem gradu, rekla je između ostalog članica Gradskog veća za obrazovanje Marijana Golomeić

Iako na podaci Nacionalne službe za zapošljavanje jasno pokazuju koji su to obrazovni profili traženi, postoje i profili koji su deficitarni, a koje je putem programa prekvalifikaciju i dokvalifikacija, moguće obezbediti i time smanjiti i sam broj nezaposlenih.

Trenutno su deficitarna zanimanja vezana za tekstilnu, građevinsku i prehrambenu industriju.

– S obzirom na to da smo mi u prethodnom periodu uvideli koje su to delatnosti za koje je neophodno sprovesti obuku.Ideja nam je da od naredne školske godine plan upisa u srednje škole u našem gradu bude u skladu sa potrebama privrede i poslovnog okruženja, istakla je članica Gradskog veća za privredu Nataša Ćirić.

Okruglom stolu su osim predstavnika Grada i Školske uprave Zrenjanin, prisustvovali i privrednici, kao direktori srednjih škola iz Vršca, Alibunara i Bele Crkve .

Izvor: eVršac

SHARE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *