U ZDRAVOM TELU – ZDRAV DUH: Vršačkim osnovcima poklon od RK „Mladost“; Evo šta kažu dečaci i devojčice o rukometu (FOTO)

108
0
SHARE

Rukometni klub „Mladost“ vršačkoj osnovnoj školi „Paja Jovanović“ poklonio je golove za rukomet i lopte, a đacima su na raspolaganju i treneri iz kluba – ne bi li se ovaj sport u Vršcu popularizovao i podigao na viši nivo.

Učenici nižih razreda u OŠ „Paja Jovanović“, pored fudbala i košarke, koje rado igraju, sada su u prilici da nauče i osnove rukometa, sporta koji je poslednjih 20 godina u Vršcu malo u zapećku – rukomet je kao sport u Vršcu prisutan odavno, ali nedovoljno po školama, gde se uče samo osnovni koraci i pravila igre.

-Ovo je prvi konkretan pokušaj popularizacije ovog sporta u vršačkim školama i, čini mi se, pravi način da se krene u jednu ozbiljniju priču. U dogovoru sa Rukometnim savezom Srbije poklonili smo golove za mini rukomet đacima OŠ „Paja Jovanović“, nadamo se da je ovo put da se rukomet u Vršcu podigne na jedan viši nivo, kaže Branislav Begenišić, trener u RK Mladost.

– I đacima i nastavnom osoblju je na raspolaganju naša stručna pomoć i spremni smo da pomognemo deci da se što brže i kvalitetnije upoznaju sa ovim sportom, dodaje Begenišić.

Većina đaka, sa rukometom se, na terenu, susrela prvi put.

– Sviđa mi se. Do sada sam rukometne utakmice gledao samo na televiziji, nisu mi bila najjasnija ni pravila, ovaj današnji trening mi je umnogome razjasnio bar osnove i iako najviše volim da igram fudbal, dopada mi se sada i rukomet. Mogao bih da ga igram sa drugarima, priča jedan od učenika škole.

Rukomet, kao sport, utiske je ostavio i na devojčice.

– Pokušala sam par puta sa drugaricama u ulici da igram rukomet, pa mi je drago da u školi imam priliku da nešto više naučim o ovom sportu. Sviđa mi se, zabavno je jer se igra sa loptom i gađaju se golovi, mislim da je rukomet super.
Nažalost, golovi i lopte nisu dovoljni kako bi se rukomet u ovoj školi igrao kvalitetno. Naime, nedostaje najvažnije, a to je adekvatna sala.

– Za sada, školicu rukometa u ovoj školi pohađaju samo učenici nižih razreda, jer za stariju decu zaista nema uslova jer je fiskulturna sala jako mala, priča direktor OŠ „Paja Jovanović“ Elemer Barta.

– Ova škola sagrađena je davne 1960.godine i od tada datira i ova sala za fizičko vaspitanje koja je možda u to vreme zadovoljavala neke standarde, međutim danas ne odgovara ni minimalnim potrebama đaka, pogotovo u vremenu kada je za decu bavljenje sportom jedan od imperativa u razvoju. Nažalost, čini se da su učenici dosta pasivni u zadnje vreme i mi na sve moguće načine pokušavamo da ih zainteresujemo za neke od sportova, priča Barta i dodaje:

– Kako bi došli do sredstava neophodnih za izgradnju uslovne sale za fizičko, u školi planiraju da zajedno sa Rukometnim klubom „Mladost“ iz Vršca i još jednim rukometnim klubom iz susedne Rumunije apliciraju za sredstva iz fondova EU, kroz prekograničnu saradnju.

– Planiramo da sa zajedničkim projektom, uz podršku naše gradske uprave, za sredstva apliciramo u martu ove godine, kako bi dobili jednu modernu rukometnu salu, koju bi, osim učenika naše škole, mogli da koriste i vršački rukometaši, ali i susedi Rumuni, jer bi mogli da organizujemo zajedničke treninge, utakmice, ali i pogranična takmičenja učenika iz obe zemlje u ovom sportu. To su nam, za sada planovi, videćemo da li ćemo uspeti i da ih realizujemo- kaže direktor škole.

U vršačkom klubu Mladost, koji se trenutno trenutno takmiči u Prvoj Ligi – grupa sever i u koju je iz Beton Lige dospeo posle samo dve sezone, rukomet trenutno aktivno trenira 50 mališana, podeljenih u tri kategorije, što svakako nije zanemarljiv broj.

U klubu kažu da ovom sportu u Vršcu žele da vrate nekadašnji sjaj, jer ima i onih koji se sećaju da su rukometaške utakmice u dvorištu Porte pre tridesetak godina bile i te kako posećene, a publika ih je pratila sa velikim zanimanjem. Danas nije tako, ali ima načina, volje i motiva da se mlađe generacije zainteresuju, a rukomet kao sport ponovo popne na pobednički pijedastal u Vršcu.

Izvor: Juzni Banat

SHARE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *