Grad Vršac prvi put budžetom opredelio sredstva za rumunsku pozorišnu scenu

211
0
SHARE

Iako iza sebe ansambl Profesionalne scene na rumunskom jeziku “Petru Krdu” ima 14 godina uspešnog rada, Grad Vršac je po prvi put od kad scena postoji, budžetom opredelio finansijska sredstva za njen rad.

Odobrena budžetska sredstva najvećim delom biće upotrebljena za potrebe izvođenja repriznih predstava, ali i za učešće i gostovanja na domaćim i inostranim Festivalima.

Prva premijera u ovoj godini u izvođenju Profesionalne scene na rumunskom jeziku zakazana je za dan zaljubljenih 14. februara, sa početkom u 20.00 časova.

– U pitanju je multimedijalna predstava “Krivac” od Jona Beješu, u režiji Zorana Cvetkovića. Predstava osim klasičnog pozorišnog nastupa, sadrži i video prikaz, odnosno film. Takođe, predstava je titlovana na srpski jezik tako da je mogu gledati svi ljubitelji pozorišta, bez obzira na to što je predstava na rumunskom jeziku, kaže članica Gradskog veća zadužena za oblast kulture, Nataša Maljković Čonić.

Ovaj projekat je finansiran od strane Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Vlade AP Vojvodine.

– Grad Vršac će i ubuduće podržati rad Profesionalne scene na rumunskom jeziku, kako u organizacionom smislu tako i u finansijskom. Cilj nam je da se sačuva pozorišna aktivnost i tradicija rumuna na ovim prostorima. Mislim da je ovo najlepši način negovanja tradicije i kulture i očuvanja identiteta jedne nacionalne manjine, kaže članica Gradskog veća Nataša Maljković Čonić.

Profesionalna scena na rumunskom jeziku “Petru Krdu” Narodnog pozorišta “Sterija počela je sa radom 2003. godine, sa predstavom “Dekomponovano pozoriste ili čovek kontejner” u režiji Julijan Ursulesku.

Izvor: eVršac

SHARE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *