Nova fabrika lekova u Vršcu, opravdala ulaganje

159
0
SHARE

Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, prof. dr Zoran Milošević, sa saradnicima, posetio je u Vršcu najmlađu kompaniju, koja posluje u okviru FINE Group – Ave Pharmaceutical,
Za sada u fabrici „Ave Pharmaceutical” radi 65 zaposlenih proizvođača humanih lekova. Reč je o kompaniji koja je sufinansirana u okviru programa razvoja pogona za primenu novih tehnologija, a Milošević je najavio da će Pokrajinska vlada i ove godine stimulisati subjekte koji uspešno spajaju nauku i privredu.

– Tamo, gde je ta saradnja bila nažalost zloupotrebljena, ne samo da nećemo sarađivati, već ćemo preduzeti i odgovarajuće mere. Današnja poseta kompaniji „Ave Pharmaceutical” govori u prilog tome da je kompanija uspešna, a to se ogleda u broju zaposlenih i primeni novih tehnologija, ali i kroz uspešnu saradnju ne samo sa zdravstvenim institucijama na nivou Pokrajine, već i na nivou cele Srbije – istakao je Milošević.

Kompanija proizvodi humane lekove za centralni nervni sistem i kardio palete, i upravo zbog toga im je svaka pomoć, koja doprinosi da njihov proizvod lakše i brže stigne do korisnika – kliničkih centara i zdravstvenih ustanova, dobrodošla. Direktor kompanije Vladimir Kovačević istakao je da uz „Galeniku”, ovaj pogon predstavlja trenutno jedinu domaću farmaceutsku kompaniju.

– Sada imamo 65 zaposlenih radnika. Pokušaćemo da kroz naredni investicioni ciklus proširimo kapacitete, u nadi da ćemo biti još zastupljeniji na tržištu – rekao je Kovačević.

Pokrajinski sekretar posetio je i Visoku školu strukovnih studija za obrazovanje vaspitača „Mihailo Palov” u Vršcu, i tom prilikom najavio raspisivanje novih javnih poziva, koji će se po prvi put odnositi na visokoškolske ustanove i njihove razvojno-istraživačke projekte. Milošević je najavio da će za ove projekte biti izdvojeno oko pet miliona dinara. Takođe, pet miliona dinara biće izdvojeno za projekte nacionalnih manjina i još pet miliona za umetničko-istraživačke projekte.

– Mi smo sa nekih 15 miliona dinara inovirali istraživačke projekte, kako bismo sve te specifičnosti visokog obrazovanja izrazili na način, koji je do sada bio nepotrebno zapostavljen – istakao je Milošević.
Udeo ovog sekretarijata povećan je u ukupnom budžetu škola, budući da je u 2015. on iznosio tek 54 odsto, u 2016. povećan je na 70, a u ovoj godini iznosiće oko 80 procenata.

Direktorka Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača „Mihailo Palov” Jelena Prtljaga najavila je novine za narednu školsku godinu, u vidu uvođenja programa strukovni master vaspitač.

Izvor: vrsaconline.com

SHARE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *