Održano veče posvećeno maternjem jeziku “Jezik najbrže propada nemarom”

179
0
SHARE

Književna opština Vršac i Galerijana povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika, organizovale su veče posvećeno maternjem jeziku pod sloganom – Jezik najbrže propada nemarom.

Poeziju i prozne tekstove na tri najkorišćenija jezika u našoj sredini: srpskom, mađarskom i rumunskom čitali su član Upravnog odbora KOV-a i pesnik, Aleksandar Jovanović i srednjoškolci Angela Tot, Euđenija Prodan i Adrijan Kračun.

Moderator programa bila je Sanja Vukelić.

Ona je podsetila na aktivnosti KOV-a koji ove godine obeležava 45 godina borbe za jezik i književnost, ali i prenela stručna mišljenja o značaju očuvanja maternjeg jezika.
Bila je to prilika da se čuju i nimalo slavni podaci, koje je u uvodnoj reči iznela Gordana Lazić Velovan, između ostalog da, svaki peti stanovnik nepravilno govori i piše svoj jezik, više od 60% građana Srbije ne čita ništa, u Srbiji 70% osnovaca uopšte ne koristi znake interpunkcije, a 33% ne zna da koristi veliko slovo u pisanju na svom jeziku, 25% posto đaka u Srbiji meša ćirilicu i latinicu.

Ovom književnom druženju prisustvovala je Nataša Maljković Čonić, članica Gradskog veća za kulturu.

– Međunarodni dan maternjeg jezika se obeležava svake godine 21. februara širom sveta. Generalna skupština UNESCO-a proglasila je 1999. godine Dan maternjeg jezika, kao sećanje na studente koji su 21. februara 1952. godine ubijeni u Daki, u Istočnom Pakistanu, danas Bangladešu, jer su protestvovali zato što njihov maternji jezik nije proglašen za zvanični.Osnovni cilj jeste podizanje svesti o znacaju materjnjeg jezika I multilingvizma, istakla je Čonić Maljković.

Iznete su i činjenice da pola svetske populacije priča uglavnom na 13 najpopularnijih jezika.

Prema procenama Ujedinjenih nacija gotovo svakodnevno u svetu nestane po jedan jezik. Stručnjaci prognoziraju da će od oko 6 000 jezika do kraja 21.veka nestati više od polovine, čak i do 90 odsto jezika.

Najviše su ugroženi jezici s malim brojem govornika od nekoliko stotina ili desetina, kao i jezici koji pripadaju malim zajednicama koje nisu civilizovane sa stanovišta zapadnih standarda i nemaju institucije.

U Srbiji ima više od 30 nacionalnih manjina, a zakoni u oblasti obrazovanja poseban akcenat pridaju obezbeđivanju kvaliteta obrazovanja dece pripadnika manjinskih grupa. UNESCO štiti jezičke različitosti, odaje priznanje jezicima autohtonih naroda i nastoji da se njihov glas čuje u projektovanju obrazovne politike, razvoja i socijalne kohezije.

– KOV se i ove godine pridružio brojnim gradovima širom sveta koji istog datuma obeležavaju Međunarodni dan maternjeg jezika sa namerom da se doprinese podizanju svesti o značaju maternjeg jezika i multilingvizma. Neophodno je da više brinemo o jeziku i da radimo na podizanju jezičke kulture i pismenosti. Oni koji se služe standardnim jezikom, trebalo bi stalno da ga usavršavaju, da dobro znaju njegova pravila i norme, da ih se pridržavaju i na taj način neguju i čuvaju jezik, rekla je Sanja Vukelić, urednica književnog programa i kulturnih tribina u KOV-u.

Izvor: eVršac

SHARE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *