Održana radionica za procenu saradnje PP Vršačke planine i lokalne zajednice

127
0
SHARE

Grad Vršac bio je domaćin radionice za procenu saradnje PP Vršačke planine i lokalne zajednice , koju je organizovala Svetska organizacija za zaštitu prirode (WWF) u okviru programa “Zaštićena područja za prirodu i ljude”.

Radionica se sastojala od zajedničkog dela (predstavljanje rada i metodologije) i dve odvojene radionice, jedne s predstavnicima zaštićenog područja i jedne s predstavnicima lokalne zajednice.

– Jedna od aktivnosti programa “Zaštićena područja za prirodu i ljude” je i povezivanje zaštićenih područja i njihovih lokalnih zajednica. Cilj ove aktivnosti je uz pomoć metodologije prikupiti informacije o saradnji zaštićenih područja i lokalne zajednice, te na osnovu dobivenih rezultata razviti preporuke za svako zaštićeno područje. Spomenute preporuke će sadržavati akcijski plan za korišćenje novih znanja i veština potrebnih za unapređenje saradnje. Krajnji rezultat su zaštićena područja kojima se dobro upravlja te koja pružaju višestruke održive socijalne i ekonomske benefite za svako vršačko područje i lokalnu zajednicu, kaže član Gradskog veća Miloš Vasić.

– U tom cilju, izradili smo metodologiju za procenu saradnje zaštićenih područja i lokalnih zajednica. Nastavno, razvit ćemo i edukativne programe koji će biti dostupni svim zaštićenim područjima i naravno besplatni za sve učesnike. Procene su planirane u martu 2017.g. uz pomoć našeg tima procenitelja, dok se radionice u Republici Srbiji sprovode se u saradnji sa Zavodom za zaštitu prirode Srbije te njihovim uposlenicama, kaže Nataša Panić iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Izvor: eVršac

SHARE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *