MK Fintel Wind gradi vetropark Košava kod Vršca

360
0
SHARE

Kompanija MK Fintel Wind planira da u blizini Vršca izgradi još jedan vetropark.

Reč je o znatno većem projektu u odnosu na do sada realizovane investicije. Vetropark Košava bi trebalo da ima ukupnu instalisanu snagu oko 117 MW a samo u prvoj fazi investicija bi trebalo da premaši 50 mil EUR.

Ukupan broj vetrenjača u ovom projektu biće 20.

Pripreme za izgradnju vetroparka Košava, čija je lokacija neposredno pored vetroparka La Piccolina”, su u “u punom jeku”.

– Ovaj vetropark predstavlja značajnu investiciju, zahteva veliku koordinaciju i stručno znanje. Na našu sreću, prilikom izgradnje ovog vetroparka moći ćemo da primenimo iskustvo stečeno na prethodna dva projekta, kaže Petar Kovačević, Project Manager u kompaniji MK Fintel Wind.

Kovačević dodaje i da će Košava, kada bude završena, biti proizvodni objekat značajne snage, “koji će doprineti razvoju elektroenergetskog sistema Srbije i povećanju proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, što je takođe veoma bitno”.

Takođe, najavljena je i gradnja vetroparka kod Velikog Gradišta, a u kompaniji MK Fintel Wind objašnjavaju da će se na Vetropark Ram fokusirati nakon izgradnje i puštanja u pogon vetroparka Košava. U ovom projektu biže izgrađene vetrenjače ukupne snage 9 MW koje će generisati čistu energiju za oko 7.000 domaćinstava.

Planovi kompanije MK Fintel Wind trebalo bi da pomognu Srbiji, da ispuni obavezu iz Nacionalnog akcionog plana za OIE koji predviđa da do 2020. učešće energije iz obnovljivih izvora u bruto finalnoj potrošnji energije bude 27%.

Sredinom prošle godine Vlada Srbije je usvojila podzakonske akte za obnovljive izvore energije čime je tu oblast uskladila sa evropskim standardima i dala zeleno svetlo za gradnju vetroparkova i u blizini Kovina, Kovačice, Alibunara i Plandišta.

Izvor: ekapija

SHARE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *