Održano umetničko veče “Crno-bela sreća – E bah kalo-parni”

209
0
SHARE

Vršačka afirmacija umetnika “ARS”(VAU “ARS”) povodom Međunarodnog dana Roma, organizovala je multimedijalno veče umetnice Maje Familić, pod nazivom “Crno-bela sreća – E bah kalo-parni”.

– Podigli smo se na umetničke “nožne prste” i sagledali Rome iz drugačijeg ugla, iz vizure obrazovanih romskih kulturnih aktivista, kao što su, pre svih već afirmisana umetnica Maja Familić, a zatim i Eldena Stanić, saradnik u nastavi na Pedagoškom fakultetu u Vršcu, i Jovana Stojanović, budući vukovac Poljoprivedne škole, koju san vodi put daljeg obrazovanja. Tri dame su pokazale kako je to biti svetionik narodu obeleženom predrasudama, na putu nimalo lakom, ali ispunjenom voljom, željom i marljivošću, kažu organizatori.

Veče je započeto romskom himnom “Đelem, Đelem” u tri različita izvođenja, koja su se prelivala jedno u drugo: Eldena Stanić je kazivala himnu na romskom, Jovana Stojanović ju je otpevala, a Verica Preda je nastavila kazivanje na srpskom jeziku.

Nikolina Babić, moderator večeri, podsetila je sve prisutne na velikane romske populacije (Žuzelina Kubiček de Oliveru, Džona Banjana, Sofiju Kovalevskaju, Pabla Pikasa, Đanga Rajnharta, Čarilja Čaplina, Majkla Kejna, Avu Gardner, Natali Vud, Ritu Hejvort, Ronija Vuda, Zlatana Ibrahimovića, dr Rajka Đurića, Mariju i Vericu Šerifović, Vidu Pavlović, Šabana Bajramovića…), koje pamtimo po tome šta su postigli, a ne po tome šta su bili i još uvek jesu, kao i na to da naziv ovog naroda potiče od reči “čovek”.

– Međutim, da bi taj naziv zaista i dobio svoju suštinu, potrebno je obrazovanje koje će dati jačinu svakoj njihovoj poruci i omogućiti uključenje u sva polja društvenog delovanja.

– Zahvaljujem se Udruženju “Vršačka afirmacija umetnika”, mojoj dragoj Верица Преда i svim Vrščanima koji su pokazali dobru volju da posete naše umetničko veče i zajedno sa nama proslave Svetski dan Roma, rekla je umetnice Maja Familić.

Verica Preda je iznela utiske o Maji kao prijateljici i umetnici, uz mnoštvo emocija, predstavljajući je kao ženu-borca, uvek pravednu i iskrenu, veliku umetnicu, koja i pored silnih obaveza, uvek ima vremena da se nadograđuje i radi na sebi, time bivajući blistav primer svima, ne samo Romima. Natalija Rosić je svojim bogatim glasom razgalila duše mnogih prisutnih, prenoseći im vulkansku emociju romskih pesama.

Publika je oduševljenjem, lepim komentarima i osmesima jasno pokazala da je veče i više nego uspelo i da je poruka jasno primljena, na radost organizatora, a time je Svetski dan Roma konačno dobio svoj puni sjaj, i nadamo se da će tako ostati.

Izvor: eVršac

SHARE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *