LOZA TRPI POSLEDICE VRUĆINE: Suša požurila berbu u Vršačkim vinogradima (VIDEO)

128
0
SHARE

Očekivanih padavina na području grada Vršca pre par dana nije bilo, sem vrlo oskudne kiše mestimično, tako da je situacija na njivama, voćnjacima i vinogradima još lošija.

Na plantažama „Vršačkih vinograda“ procene kažu da će rod biti slabiji, u zavisnosti od sorte negde više, negde manje. Ali ono što je izvesno je da će berba početi ranije, već naredne nedelje.

Ove godine Vršački vinogradi u radu imaju 900 hektara, a u rodu 720 sa kojih se očekuje berba. Vremenski uslovi sa ekstremnim temperaturama bez padavina utiču i na lozu koja zbog toga trpi posledice.

„U poslednja dva meseca, od 11. juna do danas 11. avgusta, bilo je svega 10 do 15 litara padavina što je jedan od problema, drugi su visoke temperature vazduha i dugo sunčevo usijavanje, a dodatni problem ove godine je i temperatura zemlje koju ovde redovno merimo. U junu je ona iznosila 25 stepeni, a u avgustu je dostigla 30 što se takođe nepovoljno održava na biljku koja je u stresu. Uz to imamo i dosta dana sa toplom košavom koja sve suši poput fena“, kaže Petra Milanović, izvršni direktor „Vršačkih vinograda“.

Sve ove nepovoljne okolnosti odrziće se na prinose, ne isto kod svih sorti, ali nepovoljno svakako. Ukoliko bude najavljenih paradvine za vikend, one će kod nekih sorata popraviti situaciju, za neke je kasno. Ali izvesno je da će ranije početi berba.

Izvor: RTV

SHARE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *