AFRIČKA KUGA SVINJA NA GRANICI SRBIJE: Veoma opasna i zarazna bolest

233
0
SHARE

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Uprava za veterinu ovaveštavaju građane da su preduzete mere u cilju sprečavanja širenja AKS na teritoriji naše zemlje, zbog novonastale situacije i pojave Afričke Kuge Svinja (AKS) u susednoj Rumuniji.

AKS je veoma opasna i zarazna bolest koja se ne leči, ne postoji vakcina. Uginjavaju sve obolele svinje bez obzira na kategoriju. U slučaju pojave zaraze kod i jedne svinje ubijaju se sve obolele svinje u gazdinstvu. Ekonomske štete su ogromne.

Na nivou Uprave za veterinu formiran je Nacionalni Krizni Centar, stručni tim i tim za praćenje kretanja i sprečavanje pojave bolesti na teritoriji Republike Srbije u ugroženim pograničnim delovima zemlje. Izdat je nalog o formiranju Regionalnog Kriznog centra koji u svom sastavu ima i predstavnike iz lokalne samouprave –Lokalnih Kriznih Centara iz opština Južnobanatskog Upravnog Okruga.

Veterinsarski inspektori, veterinari i epizootiološka služba u Južnobanatskom okrugu u skladu sa rizikom o širenju zaraze na teritoriji naše zemlje od 10.08.2017. godine postupa u skladu sa dobijenim nalogom iz Uprave za veterinu.

Izvor: eVršac

SHARE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *