(FOTO) VRATILE SE RODE: Povređene u teškom nevremenu nisu mogle da lete, a onda su Vrščani napravili pravo malo čudo

299
0
SHARE

Nema ni mesec dana kako su ove dve mlade ptice, rođene ove godine, napustile gnezdo i krenule put Afrike, a onda ih je iznad Vršca zahvatilo nevreme, u kojem su povređene.

Na sreću , uočili su ih lokalni čuvari, pa su brzom intervencijom zbrinute u udruženju Lesovik, koje pruža utočiste i zdravstvenu pomoć povređenim divljim životinjama.

– To su mlade rode, one su možda pre mesec dana ili manje od mesec dana napustile gnezdo i u blizini tog gnezda su učile prve korake letenja, lova itd. Sada je migracija roda u toku i one su, eto, na tom putu jednostavno uletele u nevreme, u okolini Vršca je padala kiša praktično 15 sati , natopile su se vodom, neki ljudi su ih pronašli i mi smo preuzeli brigu oko njih.Jedna od roda pronađena je sa Mađarskim prstenom, što znači da je ovamo doletela iz Mađarske. Druga nije prstenovana pa ne možemo da identifikujemo područje iz kog je došla. Znam samo da je imala povredu kljuna, krvarila je dosta i tu povredu smo sanirali. Ove rode nisu zahtevale neku preteranu negu, hranjene su, mada su slabo prihvatale hranu, ja sam morao da ih kljukam da bi malo ojačale i da bi dobile snagu. Gledao sam da smanjim što više moje prisustvo jer, ono što njima u stvari najviše smeta je čovek – kaže Ivan Ćosić, predsednik udruženja Lesovik.

Nakon što su im povrede sanirane, a ptice se oporavile i ojačale, došlo je vreme za povratak u prirodno stanište. Vršački Ritovi su, po mišljenju orintologa Milivoja Vučanovića bili idealno mesto za povratak u prirodu.

-Baš ovde smo ih namerno pustili zato što je ovo tradicionalno okupljalište roda , Vršački Ritovi su mesto gde se inače rode okupljaju, sleću da se odmore itd, tako da se nadam da će naći neko jato, možda je i njihovo u blizini još uvek ili će se zakačiti za neko drugo jato i nastaviti migraciju put Afrike. Nadam se da će uspešno stići na odredište- kaže Milivoje Vučanović.

Vrščani rode, poslednjih godina viđaju retko. U okolini se danas gnezdi svega 5 parova, a pre 30 godina bilo ih je dvadesetak. Razlog tome je što prirodna staništa koja odgovaraju ovim pticama, poput vlažnih livada, bara, otvorenih prostora gde ima dosta sitnih životinja, zmija, žaba, riba, glodara, rapidno nestaju. Rode zbog toga ne mogu da podignu veći broj mladunaca i populacija ovih ptica je iz godine u godinu sve manja.

Inače udruženje Lesovik je prihvatilište za povređene divlje životinje. Tu se o njima brinu, saniraju im povrede i leče sve dok ne budu u potpunosti sposobne da se vrate u prirodna staništa. Tako su u udruženju negovali orlove, sove, ježeve čak i lisicu. U prihvatilištu životinje se zadržavaju dok se ne oporave, ali čim se osposobe, vraćaju se u prirodu. Objašnjenje za to je da, ukoliko životinje duže od desetak dana dobijaju hranu u prihvatilištu, navikavaju se na to mesto kao stanište,a onda se mnogo teže vraćaju životu u divljini. Zato je Ivan Ćosić, koji brine o povređenim divljim životinjama vrlo pažljiv, sa njima ostvaruje kontakt samo koliko je neophodno i pravom domu ih vraća što pre.

Izvor: Južni Banat

SHARE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *