Na takvima svet treba da ostane: Maša Čežek ponos Vršca i Bele Crkve u borbi za očuvanje prirode!

178
0
SHARE

Maša Čežek jedna je od najuspešnijih učesnica kampa “Škola lekovitog bilja Kopaonik 2017.” Mašin boravak u kampu finansirala je lokalna samouprava.

Pokret Gorana je udruženje građana koje predstavlja i najstariju ekološku organizaciju na teritoriji naše države. Očuvanje životne sredine od vitalnog je značaja za opstanak svih živih bića i treba raditi na podizanju svesti mladih na ovu temu. Jedan od načina je i „Škola lekovitog bilja Kopaonik“ u kojoj je i Maša Čežek iz Kruščice, inače učenica druge godine „Hemijsko-medicinske škole“, Vršac.

-Na kampu mladi iz svih krajeva Srbije imaju priliku da nauče puno o biodiverzitetu ove planine, značaju šuma za život svih organizama, lekovitim svojstvima biljaka, koje nas okružuju, kojih nismo bili svesni i aktivnostima koje je Pokret za 57 godina svog postojanja uspeo da realizuje, kao i ciljevima za budućnost. Sve ovo imali smo priliku da naučimo tokom opuštajućih šetnji u predivnom ambijentu, kakav samo Kopaonik može pružiti. Poslednjeg dana našeg sedmodnevnog boravka mogli smo, na zabavan način, pokazati i koliko smo naučili. Moja ekipa pokazala se najbolje i, kao nagradu, osvojile smo boravak na još jednom od goranskih kampova iduće godine, ponosno ističe Maša Čežek.

Ovakvi skupovi, kao i same ogranizacije koje ih odražavaju, veoma su značajni, pa i ključni u izgradnji stavova mladih po pitanju očuvanja prirode. na ovakvim kampovima predočavaju se zajednički ciljevi: pošumljavanje goleti, smanjenje zagađenja , zaštita ugroženih vrsta. LJudi nisu svesni sa kakvim se sve problemima priroda susreće, ne vide značaj u bacanju smeća na mestima nepredviđenim za to, u prekomernoj i nesmotrenoj seči šuma bez sadnje novih, ali mladi kroz ovakve programe, imaju priliku da „otvore oči“ i u budućnosti pokušaju da ublaže negativan uticaj čoveka na prirodu.

-Smatram da roditelji slanjem dece na ekološke kampove čine pravi potez. Ovo je idealan način da na nedelju dana ustanemo od televizora, telefona i drugih elektronskih uređaja, odemo u prirodu, uživamo u njoj, ali i ozbiljno razmislimo šta će se desiti ako se prema životnoj sredini ne ponašamo odgovorno. Pokret Gorana, posebno Gorani Bele Crkve koji su u proteklih nekoliko godine sve ovo omogućili meni i mlađim generacijama, zaslužuje sve pohvale zbog plemenitog rada kojim se bavi i iskreno se nadam da ću još dugi niz godina moći da učestvujem u ovakvim aktivnostima i podstaknem što više svojih vršnjaka da brinu više na svoje okruženje, kaže Maša.

Izvor: Južni Banat

SHARE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *