Prvo suša pa onda grad: Nevreme u Srbiji OJADILO voćare u Vršcu (VIDEO)

593
0
SHARE

Grad koji je u nedelju pogodio deo vršačkog atara najviše štete naneo je voćnjacima. … Voćari obilaze zasade, a prave razmere štete tek će se videti jer udareni plodovi počinju da trule.

„Grad je došao sa severne strane, bio je redak, ali krupan i gde je udario, odmah voće truli. Štete ima i na kruški i na jabuci“, kaže Bogica Vukan, voćar iz Vršca, u čijem zasadu, pored bresaka i šljiva, ima i 3.500 stabala jabuka i 2.000 stabala krušaka.

„Evo, drugi dan posle grada i već je ova jabuka počela da se kvari. Ona je imala i stare udarce i ovaj novi udarac se vidi. Ovo je već četvrti grad. Bila su dva sitna, jedan opet naneo veće štete, a ovaj je dotukao sve“, žali se Bogica Vukan. „Podjednako su stradale i jabuke i kruške i tu se malo šta uraditi. Mi smo prskali i obavićemo još jedno prskanje, ali to bar da stablo zaštitimo od ervinije. Plodovima koji su jako udareni nećemo ništa da pomognemo“, dodaje on.

Grad je došao kao dodatna nevolja jer je velike štete već nanela dugotrajna suša sa visokim temperaturama.

„Prve klase neće biti uopšte, ni kod jabuke, ni kod kruške, a i suša je smanjila rod. Ja sam zalivao, pa sam malo ublažio posledice, ali je suša uradila svoje. Šta je zaliveno dobro je, šta nije zaliveno nije“, napominje Bogica.

Sve ove nepovoljne okolnosti doprinele su umanjenju rodnih pupoljaka i dosta ih je uništenih tako da je izvesno da će i naredne godine biti manje roda.

A što se ovogodišnjeg roda tiče, Bogica Vukan kaže da će dobar deo voća da ode u rakiju , kako oni jako udareni plodovi, tako i oni koji zbog udarca neće dalje da rastu. Ostalo će sortirati i prodati na pijaci.

Izvor: RTV

SHARE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *