Ratarima pare do kraja godine

243
0
SHARE

Sve prepreke na putu ka sredstvima iz evropskih fondova za agrar su otklonjene i našim poljoprivrednicima bi prve pare mogle da stignu do kraja godine.

Srbija je ispunila i poslednji, četvrti uslov za dobijanje para iz IPARD fondova. Adaptacija zgrade Uprave za agrarna plaćanja je završena, a samim tim je počela eksterna revizija od strane nadležnih službi Evropske komisije.

Miinistar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je da su učinjeni maksimalni napori kako bi se otklonili svi faktori koji su blokirali ova sredstva, pa će do kraja godine biti raspisan i prvi poziv za dobijanje novca iz IPARD fondova.

Srbiji na raspolaganju iz ovog fonda ima 175 miliona evra. Taj novac već godinama stoji zbog propusta vlasti, a krajnji rok da se sredstva iskoriste je 2020. godina.

– Saradnja s Ministarstvom poljoprivrede odvija se u dobrom pravcu – kazao je Oskar Benedikt, zamenik šef Delegacije EU u Beogradu.

Da bi dobili novac iz pretpristupnih evropskih fondova, poljoprivrednici će morati sami da obezbede projekat i novac za njegovu realizaciju. Sredstva moraju biti lična ili iz bankarskih izvora. I tek kada se ispune svi uslovi iz projekta, pljoprivrednik može da dobije povraćaj novca, najviše 50 odsto od uloženih sredstava. Ti projekti ne moraju da ispune evropske, već je dovoljno da budu u okvirima državnih standarda.

LABORATORIJA

Povodom uspostavljanja sistema rada Direkcije za nacionalne referentne laboratorije, ministar Nedimović je izjavio da su na tom projektu takođe otklonjene sve prepreke za početak rada laboratorije za ispitivanje kvaliteta mleka i da se njeno otvaranje očekuje u decembru.

Izvor: eVršac

SHARE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *