Edukativni kviz ”Mozgalice” u OŠ ,,Paja Jovanović”

2699
0
SHARE

U Osnovnoj Školi “Paja Jovanović” u Vršcu tokom februara u školskoj 2017/2018 god. svake srede bile su održane “mozgalice” u organizaciji master učitelja Zubac Konstantina koji je zaposlen u školi kao pedagoški asistent. Ukupno ih je bilo četiri. Cilj ovih predavanja bio je da okupi zainteresovane učenike koji su želeli da se edukuju na interesantan način. Predavanja su bila zabavnog karaktera u vidu kviza koji je bio organizovan za učenike.

Takođe na predavanjima jedan od primarnih ciljeva jeste bio promocija NTC sistema, a sama škola imala je tu privilegiju da se u njoj održi seminar o NTC sistemu koji su prezentovali u dva dana Uroš Petrović i dr Ranko Rajović.

Učitelj Konstanin je učenicima uz pomoć prezentacije prikazivao slajdove na kojima su bile slike sa pitanjima, a svaki slajd sa pitanjem bio je praćem slajdom sa odgovorom koji je bio prikazivan tek nakon tačnog odgovora učeka. Jedna od ključnih stvari organizovanja ovih predavanja jeste da učenici misle kroz igru i takmičenje.

Pitanja su formulisane tako da svaki učenik koristi ogromnu sferu razmišljanja: da se priseća činjenica koje je usvojio tokom života, da povezuje stvari tokom razmišljanja, da koristi logiku itd.

Za svaki tačan odgovor učenik je dobio simboličan poklon (olovku, hemijsku, čokoladicu, blokčić itd.). Predavanja su trajala sat vremena. Ono što je bilo izuzetno jesu netačni odgovori učenika koji su bili fascinantni sa odličnim idejama, a takvi odgovori posebno su bili pohvaljeni od strane učitelja. Na kraju ovih “mozgalica” svaki od učesnika dobio je simboličnu zahvalnicu zbog prisustvovanja.

“Mozgalice” su bile namenjene učenicima više smene, odnosno za uzrast od petog do osmog razreda. Bilo je zainteresovanih učenika, obzirom na to da je termin bio sredom par sati posle završenog školskog dana. U planu je da se naprave i “mini mozgalice” za učenike nižeg uzrasta, odnosno od prvog do četvrtog razreda. U organizovanju sledećih mozgalica trebalo bi da se organizuje adekvatan termin (subota ili nedelja) kako bi broj učesnika bio što veći. U planiranim “mozgalicama” učestvovale bi i zainteresovane kolege iz škole oko organizacije. Takođe ovim planiranim “mozgalicama” mogu prisustvovati i učenici drugih škola.

SHARE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *